Hedwig Adema



Recepten

12-08-2013 22:09

Krieltjessalade met salsa verde

Ingredienten;
750 gram krielaardappels in de schil
Bosje basilicum
Bosje munt
Bosje bieslook
Bosje peterselie
4 ansjovisjes
Kappers
Flinke eetlepel mosterd (Dyonmosterd)
Olijfolie
Peper en zout
Komkommer
Beker snack tomaatjes.

Bereiding: Snijd de krieltjes doormidden en kook beetgaar in ongeveer 10 minuten. Doe de kruiden in een grote beker voeg alle ingrediënten toe behalve de komkommer en tomaatjes, en maak met de staafmixer de salsa verde.
Doe de krieltjes in een mooie schaal en schep de salsa door de nog warme krieltjes (de smaken kunnen zo lekker intrekken) was de komkommer, haal de zaadlijsten eruit met een lepeltje en snijd in plakjes, halveer de tomaatjes en schep deze samen met de komkommer door de salade en laat afkoelen in de koelkast, lekker als bijgerecht bij de barbecue.

—————

12-08-2013 20:46

Humus Lunchgerecht

Humus;
Blik kikkererwten(poezeblikformaat)
Limoen-of citroensap ongeveer een halve limoen of kwart citroen
Lepeltje Tahin (sesampasta hoeft niet persé maar hoort er officieel wel doorheen, niet teveel anders smaakt de Humus naar pindakaas)
Flinke scheut olijfolie
Bosje koriander
Half geperst knoflookteentje
Lepeltje sambal
PS, je kunt ook wasabi toevoegen en dan de koriander en sambal weglaten.



Spoel de kikkererwten af en doe in een plastic mengbeker en voeg de rest van de ingrediënten toe, blender de boel met een staafmixer tot een homogene massa, wanneer het te dik is nog wat olijfolie toevoegen, proef of er nog wat limoen-of citroensap bij moet of nog iets van de andere smaakjes. Lekker op een wrap met avocado, paprika en alalfa of taugé met wasabi oprollen en mooi doorsnijden. 
Of op een cracker met repen avocado en snacktomaatjes Superlekker en gezond. Drink erbij een lekkere fruitshake.

—————

26-07-2013 00:00

Pasta met Gamba's in Dragon Roomsaus met rode peper

Ingrediënten:
Voor 4 personen
300 gram (verse) tagliatelle
Scheut olijfolie
500 -750 gram gamba's vers of uit de diepvries
Half bosje verse krulpeterselie
Rode peper
2 grote tenen knoflook
2 dl slagroom
ongeveer 11/2 dl droge witte wijn
stukje visbouillontablet (niet te groot eerst proeven het is snel te zout)
Theelepel maizena aangelengd met water
Sap van kwart citroen
Half bosje verse dragon

Ontdooi de gamba's door ze te spoelen met koud water en ontdoe ze van hun jasje, kijk of er evt nog zwarte draadjes aan de buikzijde zitten zo ja, dan deze verwijderen (aan de rugzijde gebeurt dat meestal wel) en leg ze koel weg.
Verwarm de oven op 125 graden om de borden voor te verwarmen. Hak de peterselie en dragon fijn en bewaar afzonderlijk van elkaar in een bakje.
Hak nu een heel klein pepertje (zonder pitjes) of een halve grote peper fijn en rasp op een fijne rasp de knoflooktenen fijn (ik vind dit een handige manier) Kook het water vast voor de pasta en weeg de pasta vast af. Doe de pasta in het kokende water en kook volgens de gebruiksaanwijzing.
Dep de gamba's droog. Verhit de olijfolie in een wok en bak op hoog vuur de gamba's , voeg na een minuut de peterselie knoflook en spaanse peper toe en bak nog een minuut mee.
Blus af met de slagroom en de wijn en laat een minuut op hoog vuur iets inkoken en verbrokkel het kwart blokje bouillon erboven, bind bij met maizena en proef of er nog wat zout en peper bij moet, voeg eventueel nog wat water toe, en wat citroensap naar smaak.
Doe het vuur onder de gamba's uit en warm het evt nog even op wanneer de pasta nog niet gaar is.
De gamba's mogen hooguit maar 3 minuten verhit, anders worden ze te gaar
Giet de pasta af en voeg er een scheut olijfolie aan toe en hussel om.
Haal de voorwarmde borden uit de oven (pas op héét) en verdeel er de pasta over, schik de gamba's met de saus over de pasta en garneer met de dragon.
Serveer eventueel met Parmasaanse kaas en de onderstaande salade.

Salade van doperwten, komkommer, snacktomaatjes en gedopte tuinboontjes.

Ingrediënten: klein zakje gemengde salade
250 gram fijne doperwtjes uit de diepvries
250 gram dubbel gedopte tuinboontjes
halve komkommer
Bakje snacktomaatjes gehalveerd
Flinke hand verse bieslook
flinke scheut goeie olijfolie
Lekkere balsamico azijn
Zout en Peper
Honing



Kook even de tuinboontjes 2 minuten, spoel koud en ontdoe ze van hun jasje, (ik heb bevroren tuinboontjes genomen omdat ik verse vaak te melig vind)
Doe de ontjaste tuinboontjes in een kom, blancheer de doperwten en spoel ook deze koud en voeg bij de tuinboontjes. Snijd de komkommer en doe bij de salade, tevens de gehalveerde snacktomaatjes en het zakje salade.
Hak de bieslook fijn en hussel erdoor. Klop een dressing van de olijfolie en de balsamico en breng op smaak met zout en peper en evt ietsje honing.
Schep de salade om en serveer bij bovenstaande pasta.

—————

23-07-2013 20:29

lekkere shakes

In het recept hieronder heb ik vanwege het warme weer een shake met ananas en koolzuurhoudend bronwater gemaakt. Het is ook heel lekker om in plaats van ananas ander fruit te nemen, bijvoorbeeld een pond aardbeien, een cantaloup-meloen of ander lekker stevig fruit.

Breng het lekker op smaak met limoensap en/of verse mint en garneer eventueel met een stuk fruit aan de rand van het glas. Vanwege het hoge suikergehalte van het fruit, hoeft er mijns inziens geen extra suiker aan toegevoegd te worden, maar wie dat wil moet dat natuurlijk zelf weten.

Belangrijk is wel het fruit en het koolzuurhoudende water goed koud te leggen alvorens de shakes te bereiden.

 

 

—————

23-07-2013 10:57

Quinoa salade met een shake van ananas met koolzuurhoudend bronwater

Recept; Deze slanke Quinoa-salade gemaakt met daarbij een shake van verse ananas met koolzuurhoudend water.
Nodig;
1 pak quinoa(AH)
250 gram gerookte kip
1 of 2 avocado's

1 komkommer
2 ons snoeptomaatjes
1 appel
Geroosterde pijnboompitjes
Sap van een halve of hele citroen, olijfolie mosterd en honing
Flinke bos koriander
Ananas
Fles koolzuurhoudend bronwater

Leg de ananas en koolzuurhoudend water ver van te voren in de koelkast.
De quinoa ver van te voren koken en af laten koelen. Alle groentes snijden en de pijnboompitjes roosteren, dressing maken van de citroensap, mosterd, olijfolie en honing en met de dressing door de quinoa  en de groente scheppen, tot slot nog even de gehakte koriander en gesneden tomaatjes er door en dan koel wegzetten en beginnen met de ananasshake.
Hiervoor de ananas schillen en ontleden, doe het vruchtvlees in een grote blender(ik moest het in tweeën doen omdat het er niet allemaal inpaste) Voeg wat koolzuurhoudend water toe en zet de blender erop en blender het lobbig en iets vloeibaar, schenk in 4 grote glazen en giet er koolzuurhoudend water op. Je krijgt nu een pilsje-effect.

Was de koriander en tomaatjes in eerste instantie vergeten vandaar dat die niet op de foto staan. 

 

 

 

—————

03-07-2013 20:16

Oosterse Zalm met geroosterde sesamzaadjes

Oosterse Zalm met geroosterde Sesamzaadjes

Ingredienten:

  • Olijfolie

  • 4 moten zalm à 150 gram

  • 2 grote wortelen à 100 gram

  • 1 rode paprika

  • 1 kleine komkommer

  • 125 gram taug-e

  • 1 bosje bosui

  • 3 grote tenen knoflook

  •  Sweet Chilisaus

  •  Sojasaus

  • 200 gram noodles

  •  Sesamzaadjes

  •  Sesamolie

Bereidingswijze:

Rooster eerst de sesamzaadjes lichtbruin in koekenpan en houd apart. Tevens is het wenselijk om de borden voor te verwarmen. (in de oven op 125 graden)

Schil de wortelen met een dunschiller en snijd in dunne plakjes, snijd tevens de paprika in reepjes, schil de komkommer met een dunschiller en snijd de komkommer overlangs door en ontdoe deze van zijn zaadlijsten en snijd in dunne boogjes.

Snijd de bosui alvast in dunne ringetjes ook het groen (houd wat achter voor garnering). Verhit de olie in de pan en bak hierin de wortel, paprika en boogjes komkommer enkele minuten op hoog vuur. Voeg een ruime scheut zoete chilisaus toe en een scheutje sojasaus. en knijp hierboven de 3 tenen knoflook uit Bak nog even door en proef of de wortel gaar is, het moet nog enigszins knapperig blijven. Voeg op het laatst de taugé toe. Kook het water voor de noodles in een snelkoker, en kook de noodles (dit kan wanneer de zalm bijna gaar is, noodles hoeven immers maar een minuur of 4)

Verhit voor het bakken van de zalm olie in een koekenpan, leg de 4 zalmmoten in de hete olie en laat even 2 minuten bakken op hoog vuur, voeg de reepjes bosui toe door ze langs de zalm mee te laten bakken, voeg een flinke scheut chilisaus toe en een scheutje sojasaus en keer de zalm voorzichtig met 2 spatels om na 3 minuten en stoof de andere kant 3 minuten, nu is de bosui ook gaar en de saus ingekookt.

Haal nu de voorverwarmde borden uit de oven en verdeel de gare noodles erover, schep de oosterse groenten daarop, leg daarop de zalm en drapeer er de bosui met ingekookte saus op. Garneer met de geroosterde sesamzaadjes en wat fijngesneden bosui

 

—————

12-06-2013 20:53

Gevulde Portobello"s met ropuefortkaas salade en gemengde tomaatjes à la Marga Corten

Vul de Portobello,s met Roquefortkaas ongeveer 50 gram per portobello, besprenkel met wat olijfolie. Minuutje of 10 in oven op 200 graden. Serveer op een bedje van gemengde sla, cherrytomaatjes, een goede olijfolie en eroverheen crèma di balsimico.

 

—————

12-06-2013 19:57

Biologische volkorenpasta met een rucola-avocado-tomatensalade

Ingrediënten:

  • 750 of 1000 gram gamba's vers of uit de diepvries

  • 300 gram biologische volkorenspaghetti

  • rode spaanse peper

  • 3 grote tenen ( of meer naar smaak) knoflook

  • olijfolie

  • 1 grote vleestomaat ontveld en in reepjes gesneden

  • bosje peterselie

  • 1 niet al te rijpe avocado

  • zakje rucola

  • 2 vleestomaten

  • een lekkere azijn

  • goede kwaliteit olijfolie

  • peper en zout en honing naar smaak

  • verse basilicum

 

Verwarm 4  borden voor. Kook het water voor de pasta. Laat de evt bevroren gamba's ontdooien. Pel de gamba's en verwijder evt darmkanalen. Hak de knoflook en rode peper fijn en houd apart. Hak daarna een flinke hand peterselie fijn. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de gamba's op hoog vuur en voeg de fijngehakte rode peper en knoflook en reepjes tomaat na 2 minuten toe en bak enkele seconden mee. De gamba's zijn al na 2 minuten gaar (je wilt geen overgare gamba's die veranderen in minigarnaaltjes wanneer je die te lang laat bakken) Giet de gare pasta af in vergiet, doe  terug in de pan en warm die door met een flinke scheut goede olijfolie peper en zout en peterselie.  Verdeel de pasta over de borden. Verdeel de gamba's met rode peper en knoflook erover en garneer met reepjes balilicum. Serveer met onderstaande salade:

Schik de rucolasalade op een mooi bord. Drapeer de tomaat met avocado er mooi overheen. Garneer met fijngesneden basilicum en doe er een lekkere dressing overheen van heerlijke olijfolie en dito azijn. Deze salade doet het ook goed met een bol Buffelmozzerella..

 

—————

12-06-2013 19:10

gegrilde zalm met gekruide linzen met citroenmosterdmayonaise

Ingredienten voor 4 pers:

  • 4 moten zalm

  • olie om te bakken

  • 200 gram linzen

  • 4 el olijfolie

  • 1 el witte wijnazijn

  • sap van 1/2 citroen

  • paar stengels bosui

  • teentje knoflook

  • verse peterselie

  • een paar el goede mayonaise (zelfgemaakt is het lekkerst)

  • Dyonmosterd

  • citroensap naar smaak

  • kortgekookte broccoli voor erbij

Bereidingswijze: (verwarm evt. de borden voor op 125 graden in de oven)

Doe de linzen in een pan met ruim koud water. Laat dit op middelmatig vuur koken. Tot de linzen beetgaar zijn ( zie verpakking) Haal ze hierna van het vuur en laat ze uitlekken. Voeg azijn olijfolie en citroensap toe en laat de smaakjes in de linzen trekken. Bak de bosui in wat olie samen met de knoflook en schep dit samen met de peterselie door de linzen. Kook ongeveer 750 gram in roosjes verdeelde broccoli beetgaar en roer om met wat olijfolie en zout. De gemakzuchtigen onder ons kunnen ook 2 blikken linzen opwarmen en dan de aanwijzingen verder volgen vanaf het garen van de linzen.

Breng de (eventueel zelfgemaakte mayonaise) op smaak met de dyonmosterd en citroensap. Gril nu de zalm in ongeveer 6 minuten gaar. schep de linzen op de evt. voorverwarmde borden schik de broccoli eromheen en leg er de gaargegrilde zalm erop. Drapeer de mosterdcitroenmayonaise erover heen. Wanneer je het heel netjes wil doen kan je de mayonaise in een speciaal daarvoor knijpflesje doen, waarmee je mooie sliertjes kunt draperen.

—————

05-06-2013 22:07

Risottorijst met cheddarkaas en gegrilde groene asperges

Ik had nog een pakje cheddarkaas in de koelkast en risotterijst. Heb er groene asperges bij gegrild als groente.

 

BENODIGDHEDEN:

  • 300 gram risottorijst

  • 1 1/2 dl droge witte wijn

  • 1 liter groentebouillon

  • 1 grote rode ui of bosje lenteuitjes

  • 150 gram geraspte cheddarkaas

  • klein bosje salie in kleine reepjes gesneden

  • 750 gram groene asperges

BEREIDINGSWIJZE:

Snijd de ui in kleine stukjes, was de asperges en ontdoe ze van de onderste harde stukken ( 4 cm ongeveer) gril de asperges in een grilpan 5 minuten en draai ze regelmatig om en om. laat ze niet verbranden zet desnoods het vuur wat later. Wanneer ze gaargegrild zijn houd ze dan warm. Maak vast pan met liter kokende groentebouillon.  Fruit in een grote braadpan zachtjes de ui. Wanneer de ui zacht is voeg je de risotto toe, deze laat je zachtjes meefruiten tot ze glazig is.( Er nu niet meer bij weg gaan, géén telefoon meer aannemen, niet naar de deur gaan mocht er aangebeld worden, geen toiletbezoek  BIJ RISOTTO MOET JE NÓÓIT WEGLOPEN) nu er bij blijven, voeg de wijn toe en roer net zolang tot de wijn door de rijst is opgenomen, voeg met een grote soeplepel schep voor schep bij risotto terwijl je blijft roeren. Dit proces duurt ongeveer 35 tot 40 minuten, na 30 minuten proeven of de risotto goed van structuur is (beetgaar) de risotto hoort ietwat vloeibaar te blijven en van de lepel af te vloeien. Wanneer de risotto klaar is voeg je de cheddarkaas toe en laat je die smelten in de risotto. Verdeel de risotto over 4 borden drapeer er de gegrilde asperges over en strooi er de fijngesneden salie overheen. SMAKELIJK

—————

—————